9/05/2007

Els bombers d'Andorra rescaten un excursionista que va patir un infart a la pica d’Estats


• Un equip del grup de rescat, immersió i muntanya dels bombers d’Andorra (GRIM) va rescatar en helicòpter ahir al migdia un excursionista francès de 72 anys a la pica d’Estats, una de les muntanyes més altes de la serralada dels Pirineus que es troba a l’intersecció entre Catalunya i França, entre el Pallars Sobirà i Occitània. L’home, que pujava el pic amb tres persones més, va ser víctima d’un infart de miocardi. Va ser un dels membres del grup qui va trucar al 112 per demanar ajuda, i la cobertura va fer que fossin els efectius andorrans els que es desplacessin primer fins al lloc dels fets, segons va explicar el cap de guàrdia del cos de rescat: “la persona que ha trucat ha hagut d’ascendir una part de la muntanya per agafar cobertura i l’ha obtinguda del costat espanyol. I l’avís l’hem rebut primer des d’Andorra”.
El rescat, no obstant, es va efectuar amb la col·laboració dels bombers francesos i els de la Generalitat de Catalunya, que van acudir pocs minuts després en rebre l’avís d’alerta. Els efectius andorrans van explicar que, tot i no saber exactament què havia passat i si els equips dels respectius països veïns s’havien desplaçat també al lloc dels fets, van decidir de fer igualment el trasllat amb un equip medicalitzat. “En aquests tipus de casos, quan passen a zones de muntanya d’Espanya o França, sempre ens hi desplacem, perquè potser l’hospital d’Andorra és el que està més a prop. És una qüestió de proximitat i de velocitat i sempre hi ha molt bona col·laboració amb els cossos especials veïns”, van afegir. Ahir va ser així. L’hospital de Nostra Senyora de Meritxell era el més proper a la Pica d’Estats –el centre sanitari de Lleida, va exposar el cap de guàrdia, es troba “molt lluny”–, per la qual cosa l’evacuació es va poder fer en “qüestió de minuts”.
En arribar al centre mèdic, l’excursionista francès va quedar ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) a causa de les lesions que li va produir l’atac al cor. El seu estat, van manifestar des del centre sanitari ahir al vespre, era estable dins de la gravetat.

És el segon cop que els efectius andorrans fan un salvament a un pic pirinenc
El salvament que va tenir lloc ahir és el segon que fan aquest any els efectius de rescat andorrans en terres estrangeres. El primer va tenir lloc a finals de gener al pic de les Valletes, a Porte-Pimorent (França), a pocs quilòmetres de la frontera del Pas de la Casa. En aquella ocasió va morir un escalador català mentre estava ascendint la muntanya, quan una placa de gel es va desprendre i el va arrossegar uns 200 metres. Les persones que acompanyaven l’excursionista també van ser traslladades d’urgència al centre sanitari del Principat, ja que era el més proper a la zona del sinistre. El rescat, en el qual es van mobilitzar dos equips canins de rescat, un helicòpter i vuit membres del GRIM, es va efectuar amb la col·laboració de la gendarmeria francesa.

1 comentari:

Antoniu ha dit...

Felicitats.

Estic tip de llegir noticies de bombers d'Andorra que sembla més corason, corason que una altra cosa.

La col·laboració entre bombers a més de salvar vides és un exemple per la resta.

Reitero les felicitacions

cita

Pin, pan, pun, bocadillo de atún