9/21/2007

Dos morts i tretze ferits greus en caure un microbús per un terraplè al Serrat



Dues persones mortes i tretze de ferides amb pronòstic greu. Aquest és el balanç del fatal accident que hi va haver ahir a la tarda, a dos quarts de sis, a la carretera general 3 a l’altura del Serrat, i en què es van veure implicats un microbús de la companyia Novatel i un jeep amb matrícula andorrana. L’accident va originar-se quan el conductor del vehicle de transport de viatgers –que traslladava un grup de dotze turistes de nacionalitat holandesa– va perdre el control per causes que encara s’investiguen en un dels revolts, força pronunciat, i va topar contra el jeep. A causa de l’impacte, el microbús es va precipitar pel terraplè des d’una altura de vuit metres i va col·lidir frontalment contra el terra. L’altre vehicle, en què viatjaven dues persones, va quedar creuat a la carretera.
El fatal accident va provocar la mort a l’instant d’una dona del grup de dotze turistes holandesos de mitjana edat que tornaven d’una excursió als llacs de Tristaina. La segona víctima mortal és el conductor del microbús, un home resident al país i d’origen portuguès. El xofer va morir al servei d’urgències de l’hospital després que les tasques de reanimació resultessin infructuoses.



Al centre sanitari van atendre tretze ferits més: onze turistes, el guia (de nacionalitat andorrana) i l’ocupant del tot terreny amb què va col·lidir el microbús. La ministra de Salut, Montserrat Gil, va comparèixer a un quart de deu de la nit a l’hospital per informar de l’estat dels ferits. I va confirmar que sis es trobaven en estat “força greu” i tres més en estat “greu”. El pronòstic dels altres quatre el va qualificar de “menys greu”. La titular de Salut hi va afegir que “la majoria” estaven sent intervinguts al quiròfan i que, per tant, l’equip mèdic estava pendent de l’evolució futura. Gil va manifestar que encara no s’havia valorat si algun dels ferits hauria de ser traslladat fora del país.
Les possibles causes que van fer que l’autobús impactés contra el turisme no havien transcendit hores després de l’espectacular accident. Alguns testimonis van assenyalar com a possible causa una fallada del sistema de frens, que no va ser confirmada. La policia va obrir una investigació, sense descartar cap hipòtesi. “Seria agosarat i impropi avançar ara les causes. L’accident ha pogut passar per qualsevol motiu. Orogràficament Andorra és com és, i també hi poden haver intervingut els frens... són moltes qüestions”, va manifestar el ministre d’Interior, Antoni Riberaygua, que es va desplaçar al lloc dels fets per supervisar les tasques de salvament. El vehicle sinistrat es va immobilitzar per ser peritat i, segons Riberaygua, “la qüestió serà portada davant les autoritats judicials perquè també facin la seva investigació”.
També va acudir a l’hospital la ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, que va informar que s’havia posat en contacte amb l’ambaixador holandès al Principat i amb els serveis consulars de Perpinyà per resoldre la repatriació del cos sense vida de la turista.


Van fer falta més de dues hores per efectuar els rescats
Les tasques de salvament dels implicats en el xoc van ser molt complicades. Els diversos efectius dels bombers, la policia i el SUM van necessitar més de dues hores per treure els viatgers de l’autocar i oferir els primers auxilis als ocupants dels dos vehicles accidentats. Hi van participar vuit ambulàncies, un helicòpter i tres dotacions del SUM. Tant el ministre d’Interior com la titular de Salut van lloar la rapidesa i “l’efectivitat” dels equips de salvament, atenció mèdica i seguretat que hi van treballar. “He de felicitar-los per la feina que han fet. Malauradament és en aquests moments quan es veu si les persones són eficaces i els he de donar l’enhorabona”, va manifestar Riberaygua. De la mateixa manera, Montserrat Gil va voler agrair la disponibilitat dels serveis mèdics, molts dels quals no estaven de guàrdia i van acudir a l’hospital per prestar ajuda al servei d’urgències.

cita

Pin, pan, pun, bocadillo de atún